Hoppa till innehåll
Hem » Färg, DIY & Inredning. » Hur Bredspacklar man?

Hur Bredspacklar man?

  Att bredspackla en vägg är en otroligt viktig del av förberedelserna inför målning eller tapetsering för att få en jämn och slät yta. Här är en steg-för-steg-guide för att bredspackla en vägg, om ni inte vill utföra detta själv så kontakta gärna oss, er målare i Vallentuna och norrort för en gratis offert.

  Material och Verktyg:

  Bredspackel eller väggspackel & pappersremsa:
  Välj en produkt som passar för ditt ändamål. Det finns olika typer beroende på väggens skick och omfattningen av ojämnheter.

  Stålspackel:
  Används för att applicera bredspacklet på väggen.

  Slippapper & slipkloss:
  För att jämna till ytan och ta bort ojämnheter efter bredspacklingen. Kornstorlek 120 brukar fungera bra oftast

  Skaft till slipkloss:
  För att det blir mycket bättre arbetsställning när du slipar.

  Målartvätt och trasa:
  För att rengöra väggen och avlägsna eventuell gammal färg eller smuts.

  Skydd:
  Maskeringstejp: För att skydda intilliggande ytor som fönster, dörrar och lister.

  Skyddsplast eller dukar:
  För att täcka golv och möbler och för att undvika att bredspackel och slipdamm sprids.

  Byggdammsugare:
  För dammsuga upp slipdammet.

  Steg-för-Steg Guide bredspackling:

  Förbered Väggen:
  Ta bort eventuell gammal färg eller tapet från väggen. Ta bort alla gamla skruvar, spikar och saker som sticker ut från väggen. Rengör ytan noggrant med målartvätt för att få bort smuts, damm och fett om det finns behov för detta.

  Reparera Skador:
  Fyll eventuella hål, sprickor eller skador med lämpligt spackelmaterial. Låt det torka enligt tillverkarens anvisningar. Sprickor i till exempel gipsskivor måste du sätta pappersremsa över, denna fästes med spackelmassa och sedan drar man bort överflödet. Låt torka.

  Applicera Bredspackel:
  Applicera det första lagret av bredspackel över väggen med hjälp av stålspackeln. Håll spackeln i en vinkel och tryck fast bredspacklet på väggen. Sprid ut det jämnt över ytan.

  Var noggrann med att täcka alla ojämnheter och håligheter. Målet är att skapa en slät yta.

  Låt Det Torka:
  Låt det första lagret av bredspackel torka helt enligt tillverkarens anvisningar. Torktiden kan variera beroende på produkten och omgivande förhållanden.

  Slipa Ytan:
  Slipa ytan med slippapper för att jämna till bredspacklet och skapa en slät yta. Använd finare sandpapper för ett jämnare resultat.

  Applicera Ytterligare Lager:
  Om det behövs, applicera ytterligare lager av bredspackel och upprepa slipningen tills du är nöjd med ytan. Låt varje lager torka ordentligt innan du applicerar nästa.

  Rengör och Skydda:
  Rengör väggen från slipdamm och damm. Skydda omgivande ytor med maskeringstejp och plast för att förbereda för målning eller tapetsering.

  Att bredspackla en vägg kan vara en utmanande & detaljerad process, men det är nödvändigt för att få en professionell och jämn yta för ditt slutliga ytbehandlingsval. Var tålmodig och noggrann för att uppnå det bästa resultatet. Om det känns för övermäktigt så hjälper vi som ett måleriföretag i Vallentuna gärna er.